Γιώργος Τσανάκας

Μεντιλίμπαρ σημαίνει πρόοδος και ο Ολυμπιακός γίνεται ολοένα και πιο πειστικός!

Περισσότερο και από τη σχετικά άνετη νίκη επί του Άρη, ο Ολυμπιακός κρατάει άλλη μία γεμάτη εμφάνιση μέσω της οποίας έδειξε πως προοδεύει και εξελίσσεται ως ομάδα.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρώτο του τρίποντο στη διαδικασία των playoffs επικρατώντας 3-0 του Άρη. Μια νίκη που ήρθε με σχετική άνεση, αλλά μόνο εύκολο δεν ήταν το εν λόγω παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» το έκαναν και συνεχίζουν να δείχνουν πως η ομάδα που δημιουργεί σε σχεδόν δύο μήνες, είναι ο ορισμός της εξέλιξης και της προόδου.

Ο Άρης αποτελεί ένα καλοδουλεμένο σύνολο το οποίο γνωρίζει τι θέλει μέσα στο γήπεδο, με τον Άκη Μάντζιο να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους… αντιπάλους του όταν παίζει εκτός έδρας. Παρά τα όσα, πιθανότατα, θα περίμεναν οι Πειραιώτες, είδαν τους «κίτρινους» να προσπαθούν να κρατήσουν μπάλα στο ξεκίνημα για να περιορίσουν την πίεση των αντιπάλων τους και ήταν ξεκάθαρο πως στόχευσαν τα ανεβάσματα του Οντουμπάτζο, ποντάροντας ότι ο Ποντένσε δεν θα ακολουθεί. Η προσπάθεια των φιλοξενούμενων ανακόπηκε γρήγορα από τους γηπεδούχους, χτυπώντας στην πρώτη τους φάση και απλοποίησαν τα πράγματα με ένα ακόμη γκολ του κορυφαίου γκολτζή του πρωταθλήματος, Ελ Κααμπί.

Το γκολ αυτό έδιωξε την πίεση του αποτελέσματος στον Ολυμπιακό, ο Ποντένσε άρχισε από το 20λεπτο να μπαίνει περισσότερο στην εξίσωση του αγώνα και οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν πλουραλισμό στον τρόπο δημιουργίας ευκαιριών. Με πλαγιοκοπήσεις, με overlap και underlap, με κάθετες κινήσεις των Γιόβετιτς-Έσε, με τους Πειραιώτες να εντυπωσιάζουν αναφορικά με τους πολλούς τρόπους που έβγαζαν φάσεις στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης». Δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που κάνει ο Μεντιλίμπαρ, αλλά και τον τρόπο που διαβάζει τα παιχνίδια. Οι «ερυθρόλευκοι» προοδεύουν, βελτιώνονται και είναι σταθεροί καλοί, ανεβάζοντας τον… πήχη των απαιτήσεων, όπως είναι λογικό.



Οι διαρκείς κινήσεις του Γιόβετιτς στα μεσοδιαστήματα σε συνδυασμό με το ότι πρόκειται για έναν ντελικάτο ποδοσφαιριστή, δημιουργούσαν προβλήματα και ανισορροπία στην άμυνα του Άρη, αφού τραβούσε πάνω του αντιπάλους. Ενδεικτική και η απίθανη με τη μία πάσα του στο 39ο λεπτό όταν έβγαλε τον Ελ Κααμπί σε θέση βολής, με τον Μαροκινό με διαδοχικές ντρίμπλες να κερδίζει το πέναλτι, σε μία κίνηση που θύμισε… Ελ Αραμπί. Το πέναλτι που έχασε, είναι άλλη κουβέντα και μάλλον θα του κάνει καλό, πάντως, για να μην το επιχειρήσει ξανά.

Οι μόλις πέντε λάθος πάσες του Φορτούνη σε 71 λεπτά συμμετοχής σε συνδυασμό με τις 4 πάσες-κλειδιά που πέρασε, αλλά και ο τρόπος που μοίραζε το παιχνίδι, σε συνδυασμό με την άλλη μία εξαιρετική εμφάνιση των Έσε-Τσικίνιο, έκαναν τα πράγματα απλούστερα για τους Πειραιώτες. Για τον Πορτογάλο ό,τι και να πεις είναι λίγο, αλλά θα κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στον Αργεντινό. Διότι το δεύτερο γκολ είναι όλο δικό του. Από κλέψιμο που κάνει στον άξονα και σε φάση που ο Άρης προσπαθεί με γρήγορο transition game να βγει σε κόντρα και να πιάσει τον Ολυμπιακό σε ανισορροπία ξεκινά το γκολ. Ο ίδιος κάνει κάθετη κίνηση και αποτελεί το στήριγμα στον Φορτούνη, γυρνά στον Γιόβετιτς και καταλήγουμε στη σουτάρα του Ποντένσε για το 2-0.

Και ο συνδυασμός των Ζέλσον-Ρίτσαρντς με την ασίστ του τελευταίου, φέρνει το 3-0 του Καρβάλιο που… κούτσαινε. Ο Πορτογάλος, πάντως, σαν «10» δεν ήταν κακός, αλλά είχε μια υπερέκταση του ποδιού που τον έκανε να χάσει σε ένταση και ταχύτητα, αλλά γλυκαίνει το παιχνίδι αν βρει χώρους δράσεις. Με τους δύο προαναφερθέντες, να παίρνουν επίσης θετικό βαθμό. Ο Ζέλσον θέλει κάθε φορά να δείξει και να αποδείξει, αλλά δεν χρειάζεται. Παίρνει μπάλες, κάνει ενέργειες και «γουστάρει» στον Ολυμπιακό, κάτι που φαίνεται. Ο Ρίτσαρντς, τώρα, έφερε φρεσκάδα και αρκετά ανεβάσματα, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να μην είναι μονοδιάστατοι και να μην παίζουν μόνο από την πλευρά του Ροντινέι.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλό δρόμο και έχει το μομέντουμ. Του παρουσιάζεται την Κυριακή στη Λαμία μια καλή ευκαιρία για να κάνει το 2/2, δίνοντας χρόνο και ρυθμό στους Όρτα, Αλεξανδρόπουλο εφόσον αμφότεροι είναι καλά. Και δεδομένα θα έχουν μειώσει και άλλο τη διαφορά από ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ ή… και τους δύο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι φαβορί για το πρωτάθλημα, αφού κυνηγάνε τρεις αντιπάλους. Ωστόσο, συνεχίζουν να δείχνουν ότι έχουν στην άκρη του πάγκου τους έναν εξαιρετικό, μεθοδικό και προσγειωμένο προπονητή.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις τη δήλωση του Βάσκου, όταν λέει πως «αν χάσουμε με τη Λαμία, τα πράγματα θα χειροτερέψουν και θα μας χαλάσει την προετοιμασία για τους αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε. Για αυτό σκεφτόμαστε όλοι το ματς με τη Λαμία και πρέπει να το κερδίσουμε».

Ο Μεντιλίμπαρ είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο Ολυμπιακός!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x